Alianta Familiilor din Romania

Cine suntem şi de unde venim

Bogdan Mateciuc

Fiecare ştim cine ne sunt părinţii şi, în majoritatea cazurilor, şi bunicii. Ştim unde ni s-au născut părinţii, însă rareori ştim de unde ni se trag bunicii.

În manualele de istorie sau în enciclopedii, în dreptul personalităţilor, găsim arborele lor genealogic – moşi şi strămoşi pe multe generaţii în urmă, uneori cu portrete şi cu date complete. Nu e însă nevoie să fii o personalitate ca să îţi faci un arbore genealogic. La bază se află curiozitatea şi interesul faţă de identitatea proprie – cine eşti şi din cine te tragi.

Cei ce se apucă să îşi alcătuiască un astfel de arbore încep prin a căuta informaţii din aproape în aproape. Pentru ei, a ştii date despre părinţi şi bunici nu este suficient. Într-un fel, ei au sau vor să aibă o conştiinţă a neamului din care se trag, amprenta lor în istorie din generaţie în generaţie.

Căutarea şi creionarea unui arbore genealogic începe cu a pune întrebări părinţilor despre data şi locul lor de naştere, despre părinţii lor şi despre fraţii şi surorile lor. Apoi, pentru fiecare persoană, aceleaşi întrebări despre locul şi data naşterii, despre părinţi şi fraţi.

Se trece apoi la bunici, care sunt întrebaţi despre părinţii lor (străbunicii noştri): naştere, părinţi, fraţi şi surori, date despre căsătorie şi copii. Se merge pe verticală şi pe orizontală, întrebându-se toate rudele care sunt în viaţă.

"Interviul" se face cu o foaie de hârtie şi cu un creion, pe care se desenează informaţiile. Două persoane căsătorite sunt unite printr-o linie orizontală, din care se trag în jos linii pentru copiii lor.

Pentru fiecare, data şi locul naşterii, părinţi, fraţi, surori, soţ/soţie, copii. Pentru cei ce nu mai sunt, data şi locul decesului. Aceleaşi date pentru fiecare de pe foaia de hârtie.

După ce se epuizează persoanele care pot fi întrebate, o altă sursă de informaţii de completare pot fi actele vechi ale familiei. O carte de muncă veche sau un livret militar conţine numele părinţilor, data şi locul naşterii.

Dacă există un interes şi mai mare, precum şi timp, se poate apela la autorităţi pentru consultarea arhivelor de evidenţa populaţiei.

La final, este nevoie ca toate desenele, numele, cifrele şi liniile de unire de pe hârtie să fie aşezate într-o formă inteligibilă şi frumoasă. Există mai multe programe de calculator, unele gratuite, altele cu bani, în care se introduc cu răbdare datele colectate pe hârtie. Când totul e gata, rezultă o bază de date şi se dau comenzi pentru trasarea arborelui genealogic, cu diferite opţiuni (pe verticală, pe orizontală, cu sau fără fotografii...). Se pot alege opţiuni ca pentru o persoană din baza de date să se traseze arborele strămoşilor sau al urmaşilor ei. Imaginea rezultată şi salvată în diferite formate (pdf, jpg) oferă o viziune asupra neamului din care se trage persoana.

Baza de date se predă mai departe copiilor, care o vor completa pe măsură ce ei se căsătoresc şi întemeiază o familie care se dezvoltă.

La Alianţa Familiilor din România credem că cunoaşterea identităţii este o componentă importantă a spiritului de familie. Afişarea în casă a arborelui genealogic al familiei poate contribui la întărirea conştiinţei familiale a copiilor şi a sentimentului lor de apartenenţă la un neam.

Un program de calculator gratuit pentru introducerea datelor genealogice se poate descărca de la www.myheritage.com. Este simplu de utilizat şi are interfaţă în limba română.

Siteul http://nume.ottomotor.ro este un proiect realizat de un român, care prezintă concentrarea geografică a numelor de familie din România.

pagină sus