Alianta Familiilor din Romania

O familie vrednică de urmat

Andrei Gabriel Adrian

Femeia se va mântui prin naştere de fii, daca va stărui cu înţelepciune, în credinţă, în iubire şi în sfinţenie. (I Timotei 2, 15)

Din păcate astăzi sunt puţine familiile care se comportă creştineşte. Majoritatea tinerilor iau căsătoria ca pe o joaca sau o secvenţa trecătoare a vieţii şi imediat ce observa ca nu se înţeleg, ca nu au aceleaşi trăiri şi simţăminte, sau unul dintre soţi greşeşte, de multe ori celalalt nu iartă ca un adevărat creştin.

Familia este înzestrată de Dumnezeu cu un dar preţios, copilul. O buna familie are grija de acesta, îl educa şi ii insufla valorile morale şi creştine de când este mic.

In zilele noastre auzim foarte des, în rândul multor familii expresii de genul: "Doi copii îmi sunt de ajuns" sau "nu fac copii pentru că nu am cu ce să îi cresc". De aici se poate observa lipsa de credinţă în care trăiesc unele familii. Este dureros, dar nu ne rămâne decât să ne rugam pentru ei. Într-adevăr, şi în vremurile tulburi în care trăim şi ne mişcăm, Dumnezeu nu încetează a ne povăţui cum crede El de cuviinţă.

Viata este un dar de la Dumnezeu şi, odată cu venirea pe lume a unui "pui de om" sau a unui "îngeraş", Creatorul îşi face lucrarea Sa.

Este minunat când vezi duminica la Biserica, părinţi împreună cu copilaşii lor aducându-i să se întâlnească cu Hristos; este minunat când vezi intr-un parc copii care se joaca şi se bucura de tot ceea ce le-a dat bunul Dumnezeu; este minunat când vezi un copil împreunându-şi mânuţele pentru rugăciune; este minunat când părinţii se roagă împreună cu copiii lor ori de cate ori simt nevoia; este minunat când vezi ca părinţii îşi cresc copiii în credinţă, cinstiţi, cu dragoste pentru Dumnezeu şi pentru aproapele şi totodată insuflându-le trăirea şi exemplul lor propriu.

Am avut bucuria şi acum o păstrez în suflet, de a cunoaşte o familie din Botoşani cu 7 copii, ultimul urmând să vina pe lume în câteva luni. Aceasta familie binecuvântată de Dumnezeu şi cu credinţă tare în Cel de Sus este compusa din: în primul rând Dumnezeu, ca ocrotitor şi păzitor al familiei; urmează Viorel (tatăl) de 48 de ani; Viorica (mama) de 43 de ani şi următorii copii: Andreea (22 ani), Alina (21 ani), Mihai (17 ani); Maria (13 ani); George (10 ani); Ana (8 anişori), şi urmează pruncul mult aşteptat. Am spus numele membrilor familiei pentru a arata ca este un caz adevărat şi fericit, nu unul inventat, cum mulţi ar tinde să creadă.

Ceea ce m-a impresionat pe mine la aceasta familie, este credinţa pe care o au în Dumnezeu şi educaţia pe care le-a insuflat-o copiilor. Ţin minte ca mi-a povestit un membru al familiei, un episod vrednic de luat ca exemplu pentru tinerii care urmează să aibă copii. Intr-un an în perioada Postului Mare, când trebuiau să meargă la spovedit, cu o seara înainte toata familia de la mic la mare făceau împreună rugăciunile pregătitoare. Ce lucru minunat şi de toata frumuseţea! Se pune întrebarea: "Câţi părinţi de astăzi mai fac aşa ceva? Sau câţi părinţi de astăzi mai merg la spovedit?"

Un alt episod minunat, în care se reflecta credinţa părinţilor s-a petrecut la mănăstirea Sihăstria, atunci când Viorica era însărcinată şi stând de vorbă cu un părinte de acolo, acel călugăr i-a spus ca o să nască un băiat şi ca o să se facă preot. Si aşa s-a întâmplat; a născut un băiat punându-i numele Mihai, dar în privinţa de a deveni preot urmează să mediteze mai mult asupra acestei mari chemări.

Ceea ce este vrednic de lauda la aceasta familie este faptul ca nu s-au gândit niciodată la avort, nu s-au gândit niciodată a lepăda darul lui Dumnezeu, chiar daca au trecut prin vremuri grele din punct de vedere material, dar cu credinţă şi nădejde tare au mers mai departe.

Ceea ce trebuie să învăţam de la aceasta frumoasa familie este credinţa, nădejdea şi supunerea faţă de Dumnezeu Creatorul, Proniatorul şi Mântuitorul a toate.

Acestei minunate mame i se potrivesc cuvintele spuse de Sf. Apostol Pavel în prima epistola către Timotei 2, 15: "Femeia se va mântui prin naştere de fii, daca va stărui cu înţelepciune în CREDINŢĂ, în IUBIRE, în SFINŢENIE".

pagină sus