Alianţa Familiilor din România

În anul 2006, câţiva cetăţeni au demarat o iniţiativă civică pentru modificarea Constituţiei. Articolul 48 din Constituţie prevedea (şi prevede) că familia se întemeiază pe acordul liber consimţit al “soţilor”. Întrucât termenul “soţi” nu implică neapărat un bărbat şi o femeie, acei cetăţeni au considerat necesară reformularea şi clarificarea articolului 48.

Conform Legii 189/1999, cetăţenii au constituit un comitet de iniţiativă care a început, prin reprezentanţi locali în toată ţara, să strângă minimum legal de 500.000 de semnături. Prin implicarea a numeroşi voluntari şi cu sprijinul Bisericii şi al multor asociaţii (vezi lista mai jos), în cinci luni s-au strâns aprox. 650.000 de semnături.

De ce este necesară modificarea Constituţiei? În unele ţări în care, la fel, Constituţia era neclară, unii judecători au decis că legea fundamentală nu opreşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex. În alte ţări, în care Constituţia nu conţinea o definiţie clară a familiei, parlamentarii au legalizat “căsătoriile homosexuale” fără să se consulte cu cetăţenii (cazul Franţei şi al Cehiei). Dacă România va avea o definiţie clară, “un bărbat şi o femeie”, în Constituţie, nimeni nu va putea legaliza acele aşa-zise “căsătorii” întrucât ar trebui modificată şi Constituţia, iar aceasta se face cu votul cetăţenilor, prin referendum.

Cele 650.000 de semnături strânse în 2006 au fost depuse spre validare la Curtea Constituţională. Aceasta le-a validat, însă a oprit continuarea proiectului pentru că semnăturilor le lipsea dispersia teritorială (cel puţin 21 de judeţe cu minim 20.000 de semnături). Nu au existat obiecţiuni faţă de substanţa proiectului – modificarea definiţiei familiei în Constituţie. În anul 2007, cetăţenii implicaţi în comitetul de iniţiativă pentru modificarea Constituţiei au format Alianţa Familiilor din România, care continuă demersurile pentru protejarea familiei prin Constituţie.

Proiectul sus-menţionat s-a bucurat de o largă susţinere organizaţională şi cetăţenească. Au fost alături de noi:

Mitropolia Moldovei si Bucovinei
Mitropolia Munteniei si Dobrogei
Mitropolia Banatului
Episcopia ortodoxă a Bihorului
Episcopia ortodoxă a Râmnicului
Uniunea Creştină Baptistă
Biserica lui Dumnezeu Apostolică – Cultul Penticostal
Episcopia romano-catolică de Bucureşti
Episcopia romano-catolică de Iaşi
Biserica Greco-Catolică
Biserica Creştină după Evanghelie
Convenţia Baptistă Maghiară
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR)
Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova
Asociaţia Pro-Vita pentru Copii Născuţi si Nenăscuţi
Asociaţia Pro-Vita, Sibiu
Asociaţia Darul Vieţii, Timişoara
Fundaţia “Solidaritate si Speranţă”, Iaşi
Asociaţia Noua Dreaptă
Convenţia bisericilor baptiste româneşti din SUA si Canada
Convenţia bisericilor penticostale româneşti din SUA si Canada
Ziarul Romanian Times, Statele Unite
Romanian American Society of Oregon, Statele Unite

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com